Welke djembé past bij mij? Hoe kies ik een djembé?
Er is zoveel keus! Welke djembé past nu precies bij jou? Welke djembé voor jou geschikt is hangt af van een aantal factoren, waaronder; ervaring, formaat, kwaliteit, klank en smaak.
Ervaring: Als beginnende speler is het fijn als jouw djembé makkelijk aanspreekt, oftewel zich gemakkelijk laat bespelen en nagenoeg moeiteloos de drie basisklanken kan voortbrengen. Als gevorderde speler weet je vaak heel goed waar je naar op zoek bent en zijn er tal van mogelijkheden.
Grootte/formaat: Het formaat hangt af van jouw lengte, het is belangrijke om een comfortabele zithouding te hebben ten opzichte van jouw instrument. Dit zodat je met een ontspannen houding de beste klanken eruit kunt halen.
Kwaliteit: Er zijn een aantal basispunten die je kunt controleren bij het aanschaffen van een djembé. Bekijk het houtwerk op schade, zoals scheuren, oneffenheden en check ook of de bovenrand waar het vel omheen zit een ronding heeft. Het vel moet er netjes op zitten, met de rug in het midden. Voor uitgebreide kwaliteitseisen, bekijk deze pagina:
> Djembé kwaliteitseisen
Klank: Er valt qua klank een grove scheiding te maken tussen schel en warm. Een schel geluid (ook wel helder te noemen) krijg je vooral uit djembés uit Guinee, welke van hardhout zijn gemaakt en strak bespannen zijn met een dun geitenvel. Een warme klank haal je uit djembés uit Ivoorkust, van bijvoorbeeld iroko-hout met een dikker vel. Een djembé met koeienvel wordt veelal bespeeld door solisten die gehoord willen worden met duidelijke open tonen en luide slaps. Een paardenvel is vergelijkbaar en heeft een warmere klank, maar is lastig verkrijgbaar.
Een instrument aanschaffen iets heel persoonlijks. Zonder het soms zelf te weten zijn wij met onze ogen en oren heel kieskeurig. Gebruik ze goed en luister aandachtig of je alle klanken van laag tot hoog mooi vindt en kijk eventueel of het uiterlijk je aanspreekt. Als het goed is kun je er heel lang mee doen!
Welke accessoires heb ik nodig?
Als je eenmaal een djembé hebt gekocht, wil je ook weten wat er voor nodig is om haar zo lang mogelijk goed en mooi te houden. Wij raden iedereen aan om een tas voor de djembé aan te schaffen, om zowel het houtwerk als het vel optimaal te beschermen. Het is ook fijn om de djembé overal mee naartoe te kunnen nemen. Omdat onze tassen niet alleen bescherming bieden, maar tegelijk draagtassen met schouderbanden zijn, kun je er zelfs mee op de fiets.
Djembé spelen we veelal zittend, maar het kan ook erg leuk zijn om met een draagband te spelen, zodat je erbij kunt staan. Dit is een energieke houding die zeker bij optredens of drumcirkels erg goed werkt. Wij hebben ook djembéstandaards voor diegene die dit nodig hebben of gewoon prettig vinden.
Een traditioneel effect dat vaak wordt toegevoegd aan het djembéspel is de kessing. Deze ‘oren’ steek je tussen de touwen en spelen vanzelf mee.
Voor uitgebreide accessoires, bekijk deze pagina's:
> Djembé accessoires
> Djembé-tassen
Heeft een djembé onderhoud nodig?
Een djembé heeft nauwelijks onderhoud nodig. Door regelmatig te spelen wordt het vel vanzelf onderhouden door het kleine beetje vettigheid dat van onze handen op het vel terecht komt. Extreme temperatuurswisselingen zijn niet goed voor het vel. Zo is het niet aan te raden om je djembé vlak bij een kachel of radiator te zetten, in de volle zon te zetten of in de auto te laten liggen. Zorg ervoor dat de vochtigheid van de plak waar de trommel wordt bewaard niet te hoog is en niet te veel wisselt. Na verloop van tijd wordt het vel minder strak en moet je deze weer op spanning brengen. Dit kun je zelf doen. Deze instructie helpt je bij het opspannen van de djembé:
> Djembé span-instructie
Als het niet lukt kunnen wij de djembé opspannen.
Wat kost de reparatie?
Alles over reparatiemogelijkheden bij Stiggelbout Slagwerk vind je via deze link:
> Djembé reparatie
Waar kan ik djembé leren spelen?
Je kunt op internet, met name op YouTube, veel informatie vinden over het bespelen van de djembé. Zo kun je basisritmes leren, maar vooral bekend raken met de basisklanken; de open toon, de slap en de bas. In het boek van Ibro Konate & Silvia Franke ‘Djembé-percussie uit West-Afrika’ kun je ook tal van ritmes vinden met een toegankelijke notatie. Om traditionele ritmes te leren kun je het best een aantal lessen nemen bij een docent bij je in de buurt. Let er wel op dat lang niet iedere docent onderlegd is met de traditionele technieken en ritmes / liederen. Het is een vak apart! Hij of zij kan je ook begeleiden bij het ontwikkelen van je techniek. Het energieke samenspel in een djembégroep met begeleiding van doundouns met hun bellen en het samensmelten van verschillende djembépartijen valt niet te evenaren.
Kan ik een djembé huren?
Het is mogelijk om een djembé, of een groot aantal djembés voor workshops e.d., per dag of voor een langere periode te huren. Bekijk de volgende pagina voor onze tarieven:
> Djembé verhuur
Kan ik mijn djembé zelf repareren?
Dat is mogelijk. Met een beetje handigheid en genoeg tijd kun je zelf je djembé repareren. Wij hebben geen handleiding maar via YouTube vind je talloze video's met instructies. Via deze links vind je de benodigde materialen en gereedschappen:
> Doe het zelf: vellen voor djembé
> Doe het zelf: touw voor djembé reparatie
> Doe het zelf: materialen voor djembé bouw en reparatie
Heb je jouw keuze kunnen maken?
Door bovenstaande vragen te beantwoorden hopen wij dat je wat wijzer bent geworden en een idee hebt gekregen over welke djembé bij jou past. Je kunt ons assortiment aan djembés bovenaan deze pagina vinden.
Heb je meer vragen of wil je graag dat we je helpen kiezen?
Dan kun je ons telefonisch of via het contactformulier op de website bereiken:
> Contactformulier
> 050 - 313 73 03