Wat zijn Boomwhackers?
Boomwhackers zijn melodische slaginstrumenten. Het zijn gekleurde plastic buizen die geluid maken door ze ergens tegenaan te slaan. Tegen de tafel, op de vloer, maar het mooist klinken ze tegen je knieën, maar het werkt ook tegen je handen, benen en hoofd! Je kunt ze ook net als bij een xylofoon met stokken bespelen. De lengte van de buis bepaalt de toon die uit de boomwhacker komt: hoe langer de buis, hoe lager de klank. Boomwhackers zijn bovendien zeer licht van gewicht, uiterst duurzaam en verantwoord omdat ze zeer lang mee kunnen en recyclebaar zijn, zelfs het netje waarin ze worden geleverd.
Wie heeft de Boomwhackers uitgevonden?
Craig Ramsell is de bedenker van de Boomwhackers. ‘Whacky Music’ produceert sinds juli 2009 in Fort Worth, Texas dit inventieve instrument. Dit bijzondere instrument heeft naar eigen zeggen al duizenden mensen op een groot de van de wereld vrolijk gemaakt, en onze ervaring bevestigt dit zeker!
Wat voor soorten Boomwhackers bestaan er?
Boomwhackers worden verkocht in verschillende sets (ze worden niet los verkocht).
De meest populaire set is de diatonische set, wij noemen dit ook wel de basisset. Die bevat buizen met de tonen c’ d’ e’ f’ g’ a’ b’ c’’. Dat zijn dezelfde tonen als de witte toetsen van de piano, hier kan je al een aantal liedjes mee spelen. Natuurlijk komt er een moment dat je meer tonen wilt kunnen spelen, hoger en lager dan deze basisset en bovendien de halve tonen, de zwarte toetsen van de piano.
Je kunt de diatonische set uitbreiden met de chromatische set (de zwarte toetsen van de piano). Daarmee heb je de beschikking over de tonen c#’ d#’ f#’ g#’ en a#’.
Voor de lagere tonen is er de Boomwhacker Basset. Daarmee kun je lagere tonen of een basbegeleiding spelen.
Met de Chromatische uitbreiding (de zwarte toetsen van de piano) van de basset speel je de halve tonen in het lage bereik.
De Treble Extension Set bevat 7 buizen met hele en halve tonen die de Diatonische Set opvolgen in de hoogte: c#" - d" - d#" - e" - f" - f#" - g"
Tot slot zijn er de octaafdoppen. Door een octaafdop over het uiteinde van een buis te drukken wordt de toon van de buis met een octaaf verlaagd. Je krijgt dan op een andere manier de beste klank: je stuitert de buis op de grond, liefst op een matje. Het leuke is dat je met 2 buizen, één in elke hand, ritmische patronen kunt spelen.
Bij Stiggelbout Slagwerk bieden wij ook twee pakketten aan waarin meerdere Boomwhackersets worden gecombineerd, waarmee je direct en onbeperkt aan de slag kunt.
> Soorten Boomwhackers bij Stiggelbout
De Boomwhacker-familie wordt steeds uitgebreid met leuke instrumenten waarbij de tonen dezelfde kleur hebben als de Boomwhackerbuizen, iets verderop lees je hierover.
Voor wie zijn Boomwhackers geschikt?
Het leuke van het spelen met boomwhackers is dat je ook zonder muzikale kennis al lekker mee kan doen. Dat maken Boomwhackers geschikt voor zowel de onder- als de bovenbouw. De kleuren van de buizen geven aan welke toon er uit de buis komt. Dus als de kinderen geen noten kunnen lezen, kun je een liedje ook heel makkelijk grafisch noteren.
De Gehrels Vereniging en het tijdschrift Pyramide hebben een mooi artikel geschreven: 7 manieren om Boomwhackers te gebruiken in de muziekles
Hoe noteer ik muziek voor Boomwhackers?
Je kunt de melodie, akkoordenbegeleiding of baspartij op heel veel verschillende manieren noteren. Zo werkt bij jonge kinderen het grafisch beeld fijn, waarbij de kleur van boomwhacker boven de liedtekst staat. Met oudere kinderen kun je bladmuziek gebruiken, waarbij de notenbolletjes de herkenbare kleuren van de boomwhackers hebben.
Er bestaat heel veel materiaal om mee te werken in de vorm van methodes (vaak incl. CD’s) of liedboeken speciaal voor boomwhackers.
> Educatief materiaal voor groepslessen
Hoe krijg ik de beste klank uit Boomwhackers?
Omdat je boomwhackers bespeelt door ze ergens tegenaan te slaan, bestaan er talloze manieren waarop je klank kunt maken. Sommige klanken zijn vrij standaard, waar andere juist een afwijkende klank geven, zodat je deze als een muzikaal effect kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een lange klank imiteren door een roffel te maken (tussen het bovenbeen en de hand) of met een stokje op de octaveringsdop spelen. Bekijk dit filmpje voor meer inspiratie:
Wat is de functie van Octaveringsdoppen voor Boomwhackers?
Door een octaafdop op een buis te bevestigen wordt de toon van de buis met een octaaf verlaagd. Hierdoor kun je één boomwhacker op twee verschillende manieren gebruiken. En je kunt ritmische variaties spelen als je in elke hand een Boomwhacker houdt en deze op de grond stuitert.
Hoe gebruik ik Boomwhackers in de klas?
Omdat het gebruik van Boomwhackers in de klas al heel normaal geworden is, kun je veel tips tot hele lesplannen op internet vinden. Naarmate je genoeg ideeën van anderen hebt opgedaan kun je zelf materiaal creëren. Vaak wordt deze vorm van muziekles compleet met grafische notatie, bladmuziek tot zelfs notenschrift met animatie voorbereid, echter zijn boomwhackers ook heel geschikt om mee te experimenteren of in één van de allereerste muzieklessen te gebruiken om het verschil tussen hoog en laag klinkende instrumenten op een visuele manier uit te leggen.
> Voorbeeld Boomwhackerlied met animatie
> 7 manieren om Boomwhackers te gebruiken in de muziekles (door Gehrels Vereniging)
Met welke instrumenten kan ik Boomwhackers combineren?
Omdat Boomwhackers goed gestemde instrumenten zijn kun je met alle instrumenten samenspelen, maar er sommige instrumenten en instrumentjes passen er wel heel goed bij.
Voor nog meer muzikaal plezier combineer je boomwhackers bijvoorbeeld met Tafelbellen of de zogeheten Rainbow Sound Tubes! Ze werken heel eenvoudig samen, omdat de typische Boomwhackerkleuren overeenkomen, hierdoor kun je ze gemakkelijk mee laten spelen.
Daarnaast werkt het ook heel leuk om ongestemde slagwerkinstrumenten toe te voegen die het ritmisch werk doen zoals (fruit)shakers, woodblocks, triangels, claves, bellen of tamboerijnen. Dit hoeft helemaal niet veel te kosten! Muzikale hoogtepunten breed uitmeten met effect-instrumenten werkt altijd goed, ook bij het publiek!
> Geluidseffecten > Shakers > Bellen
> Triangels > Tamboerijnen > Percussie-instrumenten